Workshop med billedkunstnerne Pia Rönicke, Kaspar Bonnén og Nis Rømer på Kunsthøjskolen i Holbæk.

Når landbrugsjord skal laves til skov er der ikke nødvendigvis særlige landskabelige features som af sig selv giver naturlige ruter i landskabet. At åbne op og skabe nye forbindelser for mennesker, dyr og planter bliver en vigtig del af den skov og det landskab, der skal laves i de kommende år.

Skovgros kunstgruppe har set på hvordan man kan gå kunstnerisk til opgaven. Gruppen består af; Billedkunstnerne Pia Rönicke, Kasper Bonnén og Nis Rømer samt Morten Holme, der er landskabsarkitekt. Vi har skabt en række principper for stidannelsen med udgangspunkt i Vallestrup arealet.

Principper for stidannelse
Med udgangspunkt i et besøg på marken og planter fundet på stedet, har vi sat planterne sammen til at danne stiforløb og uventede former relateret til stedet. Vi har også brugt et snoreprincip for at danne sammenhængende forløb og udmålte stier. Vi har efterfølgende spurgt de der er involveret med plantningen af stedet og overlejret deres ønsker med de stier og forløb, der blev tegnet. Et lag på lag princip danner tilsammen de foreslåede stier og lysåbninger til Vallestrup stykket.

En fod på marken
Men en ting er hvad man kan tænke når man sidder med et kort i 1:500 eller mere. En anden er hvad man oplever når man står på jorden og finder en særlig interessant plantekoloni, et selvsået træ eller en særlig god mulighed for ophold, læ, lysåbning eller andet. Derfor har vi suppleret de overordnede principper med et ”snor på marken princip”, hvor vi går ruten i landskabet samtidigt med at vi trækker en snor og dermed kan tage hensyn til de helt lokale forhold helt ned på micro-niveau, hvis man tager sig særligt god tid.

Stier over tid samt vedligehold og udvikling
Tid er en anden vigtig faktor; Dels hvor meget de eventuelle frivillige har af den, til at vedligeholde, dels hvordan stierne skal udvikles over tid. Vi har lagt op til at stierne kan forandre, alt efter hvordan de bruges eller ikke, og hvis der opstår nye behov. Vi har også lagt op til et princip om selvtrampede og mere anarkistiske ruter, og at stier kan sløjfes hvis de ikke giver mening. Endeligt er der lagt op til en lav vedligeholdelseskadance, så stierne slås forår og efterår.

Lag på lag
Princippet om lag på lag kan udvides med kortlag, der kortlægger evt dyreveksler, indtegner elementer af jordens frøbank og micro-organismer, lokale fortællinger fra landmanden og lokale beboere eller andet. Enhver mark vil også være en del af et større landskab som vi kan forsøge at læse, kortlægge og skabe forbindelse til.

I denne PDF; Stier i Skovgro2024  kan du se hvordan stierne er blevet formet og i et af de kommende blogindlæg kan du læse om og se hvordan de er blevet udført i praksis. Du ser også vores arbejde med at skabe skiltning til Skovgros kommende skove.

Infoboks
I de kommende år skal 250.000 ha skov. 60% af Danmarks areal er i dag er landbrugsjord.


Planter fundet på marken, sat sammen til stiforløb

Endeligt stiforløb tegnet ud fra lag på lag princippet (se PDF for detaljer)

Hvordan stiforløbet kan ændre sig over tid