
Skovgro har startet en skovtænketank, der undersøger, hvordan vi kan skabe spændende og varierede skovlandskaber ud fra tidligere landbrugsjord. Den første version af tænketanken blev afholdt blandt græssende hjorte i HGL i Holbæk og var organiseret af Amalie Tilma og Nis Rømer.
Med afsæt i korte oplæg, efterfølgende diskussioner og workshops arbejdede vi med de æstetiske, sociale og landskabelige dimensioner ved skov – set ud fra et kunstnerisk perspektiv. Vi tog afsæt i det, vi foreløbigt kalder generativ tænkning – hvor der er kort afstand mellem teori, idé, eksperiment og praksis.
Skovgro arbejder på at etablere et laboratorium for afprøvning af nye idéer til fremtidens skovlandskaber i samarbejde med borgere, kunstnere og forskere – så der bliver endnu kortere afstand mellem tanke og handling.
Blandt de mange spændende idéer var bl.a. fokus på, hvordan vi kan etablere mere oplevelsesrige skovbryn – som netop er dér, man også visuelt møder skoven. Vi undersøgte historiske kort som kilder til at genskabe skovlandskaber på landbrugsjord. Vi talte om, hvordan drænbrud kan skabe midlertidig destruktion i skoven, men samtidig danne grobund for nye landskaber og lysåbne skove. Og hvordan skovlandbrug kan blive en integreret del af Skovgros skovplantning. Dyrehold giver mange nye anknytningsmuligheder. Nickie, der også er fårehyrde, havde skrevet et brev til os, der åbnede for at holde et seperat tænketanks tema om dyrehold og skov.
Afslutningsvist diskuterede vi assisteret naturlig tilgroning – og hvordan et aktivitetskatalog med mange forskellige måder at assistere skoven på, kan skabe grobund for, at flere personaer kan relatere til og indgå i skovens økologi. Det kan understøtte skovens naturlige grokraft og åbne for nye potentialer og større diversitet i hvem vi inddrager.
Vi glæder os til at arbejde videre med at forfine og realisere de mange gode input.
Program
Om imaginistisk skovtænkning, generativ tænkning og skovtænketank – Nis Rømer
Regenerativ skov – Amalie Tilma
Drømme om dyrehold – Nickie Sigurdsson (brev)
Landskabelige perspektiver – Sarah Grundtvig Christoffersen
At udforske personaer til assisteret dyrkning – Nis Rømer
Deltagere:
Lotte Rømer (Skovgro), Sarah Grundtvig (landskabsarkitekt og planlægger), Amalie Tilma (arkitekt, Skovskolen), Pia Rönicke (billedkunstner), Kaspar Bonnen (billedkunstner), Nickie Sigurdsson (billedkunstner), Anders Søgaard (naturvejleder, Åmosen), Kasper Thor (naturmedarbejder), Peter Kirkhoff (landbruger), Nis Rømer (billedkunstner)